01.
Elektrik Perakende Satış

Tarihçe

1993
1997
1998
1999
2000
2001
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018

2018


  • Zorlu Enerji, 2017 yılı içinde 99,5 MW’lık ilk fazını devreye aldığı Kızıldere III jeotermal santralinin 65,5 MW’lık ikinci fazını da devreye aldı. Kızıldere III Jeotermal Santrali, toplamda 165 MW’lık kurulu gücüyle Türkiye’nin en büyük, dünyanın sayılı jeotermal santrallerinden biri oldu.
  • Zorlu Enerji ile Filistin’in elektrik dağıtımının dörtte birini gerçekleştiren ve Filistin’in ana elektrik dağıtıcısı olan JDECO (Jeruselam District Electricity Company), bölgeye elektrik sağlamak için ilk etapta 30 MW olmak üzere toplamda 100 MW kurulu güce erişecek güneş enerjisi projelerinin yapılmasını öngören “Ortak Girişim Anlaşması”na imza attı.
  • Zorlu Enerji, Şubat 2017 itibarıyla hisselerini devraldığı Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (OEDAŞ) faaliyetlerinde altyapı yatırımlarını gerçekleştirmek üzere aralarında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Dünya Bankası iştiraki olan Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) ve Hollanda Kalkınması Bankası'nın (FMO) olduğu itibarlı uluslararası finans kuruluşları ve yerel bankalardan toplam tutarı 330 Milyon USD karşılığı Türk Lirası’nı bulacak Proje Finansman Sözleşmeleri imzaladı. Yüzde 100 Türk Lirası olarak sağlanan uzun vadeli finansmanın, Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerini içine alan elektrik dağıtım bölgesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen altyapı yenileme yatırım harcamalarında kullanılması hedefleniyor.
  • Türkiye’nin yerli ve yenilebilir enerji alanındaki öncü şirketlerinden Zorlu Enerji, Avrupa Birliği tarafından Horizon 2020 Programı kapsamında yürütülen GECO (Geothermal Gas Emmisson Control - Jeotermal Gaz Emisyonlarının Kontrolü) Projesi’nin ortakları arasında yer aldı. Türkiye’den sadece Zorlu Enerji ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin yer aldığı ve Fransa, İngiltere, İtalya, İzlanda, Almanya gibi ülkelerden toplam 18 kurum tarafından yürütülecek proje, jeotermal sahalarda sürdürülebilirliğin sağlanması için karbondioksitin ve benzeri gazların bertaraf edilerek emisyonların sıfıra indirilmesi alanında uluslararası saha uygulamalarının yapılması, bilgi birikimi ve tecrübe aktarımı sağlanmasını amaçlıyor. 20 Ağustos 2018 tarihinde imzalanması planlanan “Hibe Sözleşmesi” ile başlayacak proje kapsamında toplamda yaklaşık 15 milyon Euro’luk bir hibe desteği alınacak ve Zorlu Enerji hibedeki payını jeotermal enerjide sürdürülebilir üretim alanında Ar-Ge çalışmaları için kullanılacak.
  • Zorlu Enerji, Garanti Bankası ile Türkiye’de ilk kez faiz oranının sürdürülebilirlik performansına endekslendiği “Green Loan” (Yeşil Kredi) anlaşmasına imza attı. Dünyanın önde gelen sürdürülebilirlik derecelendirme kuruluşlarından biri olan Vigeo&EIRIS şirketinin değerlendirmesini üstleneceği süreçte Zorlu Enerji’nin çevre, insan kaynakları, toplum katılımı, insan hakları, iş etiği ve kurumsal yönetişim alanlarındaki performansı ele alınacak. Zorlu Enerji’nin Garanti Bankası’ndan sermaye ihtiyaçlarının karşılanması için kullandığı kredinin faizi, şirketin bu derecelendirme sonunda elde edeceği puana endekslenecek. Böylece Zorlu Enerji’nin sürdürülebilirlik notu yükseldikçe Garanti Bankası’ndan aldığı kredinin finansman maliyetinde düşüş sağlanacak.
  • Zorlu Enerji, 2018 itibarıyla yeni nesil teknoloji faaliyetlerini yürüteceği ZES markasını kurmuştur. ZES markasıyla şehir içi ve şehirler arası yollarda hayata geçirdiği hızlı şarj istasyonları ile Türkiye’deki elektrikli araç sahiplerinin yolculuklarını kolaylaştırmayı ve elektrikli araç devinimini hızlandırmayı hedeflemektedir. Halka açık noktalarda sunduğu hızlı şarj hizmetinin yanında, kullanıcıların talepleri doğrultusunda ev ve iş yerlerine de şarj istasyonu kurulumu yapmaktadır. ZES, kısa süre içerisinde şarj istasyonu ağını genişleterek, elektrikli araçları tüm ülkede erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmeyi planlamaktadır.
  • Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, Kazakh Invest ve DEİK tarafından Ankara’da organize edilen “Türkiye – Kazakistan Yatırım Forumu” kapsamında, Zorlu Enerji ile Kazakistan Enerji Bakanlığı ve Türkistan Bölgesi Valiliği arasında, Türkiye ve Kazakistan’ın karşılıklı ticari ilişkilerinin geliştirilmesi ve yatırımların artırılması amacıyla Kazakistan’da 50 MW Solar Enerji Santrali projesi için iyi niyet anlaşması imzaladı.
  • Zorlu Enerji, Sürdürülebilirlik Kurulu öncülüğünde GRI Standartlarına uygun olarak hazırladığı 5’inci Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. Geleceğin akıllı enerji sistemlerini hayata geçirmek üzere sürdürülebilirliği iş modelinin merkezinde konumlandıran Zorlu Enerji, 2016-2017 dönemini kapsayan bu raporunda koyduğu sürdürülebilir gelişim performansını şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaştı.
  • Zorlu Enerji, çatısı altında bulunan tüm şirketleri “Zorlu Enerji” markası altında birleştirdi. Birleşme kapsamında Eskişehir, Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya ve Bilecik illerinde perakende elektrik satış faaliyetlerini yürüten OEPSAŞ (Osmangazi Elektrik Perakende Satış A.Ş.), artık “Zorlu Enerji” adıyla çalışmalarına devam edecek.
  • Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinde elektrik satış faaliyetlerini sürdüren Zorlu Enerji ofisleri, Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile ‘kâğıtsız ofis’ konseptine geçiş yaparak enVision tarafından oluşturulan ‘Yeşil Ofis’ şirketler kategorisinde yer aldı.
  • Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji alanındaki öncülerinden olan Zorlu Enerji, Borsa İstanbul’da işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin yer aldığı Borsa İstanbul (BİST) Sürdürülebilirlik Endeksi’nde üst üste 3’üncü kez yer aldı.